• Velikonoce jsou před námi, máme pro vás tip na poctivá vykrajovátka

Jak správně skladovat sklizenou zeleninu

zelenina

Je tu podzim a místo plných zahrad se nám zaplnily sklepy, spíže a další úložné prostory, kde se dá skladovat sklizená úroda z našich zahrad, sadů a políček. Když už jsme úrodě a péči o ni věnovali tolik času, bylo by škoda o úrodu přijít kvůli špatnému skladování. A tak je na čase, abychom si posvítili na to, jak se má sklizená zelenina správně uskladnit.

Prvním úspěšným krokem k tomu, aby zelenina vydržela při uskladnění co nejdéle, je doba její sklizně. Je třeba všechny jednotlivé druhy sklízet ve správném stupni zralosti, tedy ani nedozrálé, ani přezrálé. Dalším důležitým předpokladem je neskladovat zeleninu napadenou chorobami, škůdci, namrzlou ani mechanicky poškozenou. Navíc prostory a obaly, ve kterých jsme se rozhodli zeleninu skladovat, bychom měli mít připravené již vyčištěné a nejlépe i vydezinfikované.

zelenina_2

Různé druhy zeleniny si nárokují při skladování různý stupeň vlhkosti a různou skladovací teplotu, tomu je třeba skladování přizpůsobit. Například kedlubny typu Gigant potřebují ke skladování optimální teplotu okolo °C, stejně tak i mrkev nebo květák. Tyto druhy zeleniny mají i stejné požadavky na relativní vzdušnou vlhkost, která se má v jejich případě pohybovat okolo 90 až 95 %. Do místností či skladů, kde bude zelenina, nesmíme ukládat v žádném případě látky, které by ji mohly jakkoli poškodit nebo znehodnotit. Společně se zeleninou tedy nesmíme uskladňovat žádné chemikálie, pohonné hmoty atd.

zelenina_3

Bedýnky, lísky a další obaly, ve kterých skladujeme zeleninu, nikdy nepokládáme přímo na zem. Vždy je nejprve podložíme nějakým roštem, nejlépe dřevěnými hranoly nebo cihlami. Nedoporučuje se ani společné skladování ovoce a zeleniny v jednom prostoru. Při společném uskladnění dochází ke zkrácení uchovatelnosti a také k nežádoucím změnám chuti.

zelenina_4

Obecně je známo, že košťálová zelenina jako například hlávkové zelí, hlávková a růžičková kapusta a také kapusta kadeřavá je zelenina dlouhodobě skladovatelná. Brokolice však lze skladovat pouze krátkodobě, a to při vyšší vzdušné vlhkosti a jen nad bodem mrazu.

Bulvy celeru skladujeme v přepravkách anebo je jako ostatní kořenovou zeleninu stejným způsobem uložíme do písku. Pozor na červenou řepu, která je velmi citlivá na nízké teploty. Naproti tomu křen je mrazuvzdorný, mráz mu tedy kořeny nepoškodí.

Během skladování musíme zeleninu průběžně kontrolovat. Pokud se vyskytnou skládkové choroby, je
nutné napadené kusy včas celé odstranit.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Povinné položky *